Bijna naar Spitsbergen met SEES

14 Aug 2015
toegevoegd door

Nog een paar dagen en dan is het zover: dan gaat SEES van start, de Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen. Het is de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Vijftig Nederlandse poolwetenschappers gaan tien dagen naar Spitsbergen om allerlei onderzoek te doen. En ik mag mee, als journalist. Een ongelooflijke kans.

De wetenschappers gaan terug naar het eilandje Edgeøya, voor de zuidoostkust van Spitsbergen, waar vier Nederlanders in 1968-1969 veertien maanden lang verbleven. Ze deden onderzoek naar ijsberen, zeevogels, vegetatie, noem maar op. Nu willen de SEES-deelnemers bekijken wat er sindsdien is veranderd. Door klimaatverandering, of door andere menselijke invloeden. De expeditie is een initiatief van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en wordt ondersteund door NWO.

Er gaan biologen mee, oceanografen, meteorologen en archeologen. Maar ook kunstenaars, fotografen, journalisten en een filmploeg van de NOS. En vijftig toeristen uit allerlei landen. Die maken hun eigen uitstapjes, maar mogen ook hier en daar meekijken met het onderzoek en luisteren naar lezingen van de wetenschappers. ‘Arctic Academy’, aldus de reisorganisatie Oceanwide Expeditions, die de praktische zaken regelt. Het expeditieschip en de gidsen zijn van Oceanwide. De baas van Oceanwide gaat ook mee – hij is een van de vier pioniers van het verhaal van 1968-1969! Twee van zijn collega’s van destijds zijn er ook bij. Al met al een heel bijzonder gezelschap.

Hoe zou het zijn, aan boord? Wordt het een hectisch mierennest waarin alle wetenschappers koortsachtig hun onderzoek in tien dagen proberen te proppen? Of wordt het vooral een ontspannende cruise, waarbij we keuvelend tussen de ijsschotsen glijden, speurend naar walvissen en ijsberen? Ik hoop dat het er een beetje tussenin zal zitten. Dat het schip gaat bubbelen van alle wetenschappelijke ideeën en vondsten, maar dat iedereen ook de tijd zal nemen om zich te laten betoveren door het landschap. En om inspiratie te krijgen van elkaars onderzoek en verhalen. Nog nooit eerder zaten zoveel Nederlandse poolonderzoekers tien dagen bij elkaar op één boot. Dat moet nieuwe plannen opleveren, nieuwe samenwerking, nieuwe vrienden. Zou je denken.

We gaan het zien! Nog vier dagen, en we gaan aan boord.

Nienke Beintema 2

Nienke Beintema is freelance wetenschapsjournalist. Ze schrijft onder andere voor NWO en NRC. Dit voorjaar verscheen haar boek over de poolgebieden, zie www.nienkebeintema.nl

Reacties

 • 14 Aug 2015

  Om 11:08 plaatste Truus de Groot een reactie

  Super leuk Nienke. Veel plezier en maak er maar mooie verhalen van.

  Reageer

 • 14 Aug 2015

  Om 13:17 plaatste karen een reactie

  Wat heb je toch een heerlijke schrijfstijl! Leuk stukje! Ik zie er enorm naar uit je na zoveel jaar weer eens in levende lijve te ontmoeten, Nienke! Tot volgende week!

  Reageer

 • 16 Aug 2015

  Om 15:58 plaatste ans spijker een reactie

  dag nienke,
  een hele goede reis!
  ter completering van de opsomming van wetenschappers: er gaan ook “aardwetenschappers” mee.
  ik ben inderdaad ook benieuwd hoe het allemaal samen zal gaan tussen de diverse wetenschappers. En of er naast de consensus “ons klimaat is aan het veranderen” er nog andere ontdekkingen worden gedaan en intensivering van de samenwerking tussen verschillende wetenschappen daarna.
  succes,
  ans.

  Reageer

 • 18 Aug 2015

  Om 09:06 plaatste Peer Wertheim een reactie

  Beste Nienke ik vind het heel leuk wat jij gaat doen. Ik ga jouw blog volgen om te lezen wat jullie doen en om meer te weten te komen over ijsberen.

  Reageer

 • 18 Aug 2015

  Om 09:10 plaatste Peer Wertheim een reactie

  Beste Nienke, ik vind het heel leuk om te lezen wat jullie gaan doen en daarom zal ik deze blog volgen. En ik hoop dat jullie ijsberen gaan zien, want dat is heel leuk.

  Reageer

 • 18 Aug 2015

  Om 11:48 plaatste E.Bitter een reactie

  https://www.joop.nl/groen/detail/artikel/33450_hoe_shell_een_van_de_laatste_stukken_natuur_gaat_verwoesten/
  Misschien kunt u tijdens uw reis aandacht schenken aan deze actualiteit!

  Reageer

  • 19 Aug 2015

   Om 14:56 plaatste Christiaan een reactie

   Deze cruise is eerder een vorm van ramptoerisme.
   Je leest vaak dat pyromanen graag naar de verwoestende kracht van hun eigen fik komen kijken. Dat geldt zeker voor de Shell-medewerkers die zich als ‘ toerist’ voor dit uitje schijnen te hebben aangemeld.

   Reageer

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond.