We varen! SEES is onderweg

20 Aug 2015
toegevoegd door

[7:00] Het is donderdagochtend, en ons schip de Ortelius vaart zuidwaarts. Het is een ruige nacht geweest! Er liggen spullen op de grond van de hut die vannacht van de tafel zijn gevallen door het rollen van het schip. Ook nu staat er nog een stevige deining. Ik schrijf dit half liggend, om de maag onder controle te houden. Maar we varen! SEES is onderweg!

IMG_0133_web

Tijdens de landing met het vliegtuig kregen we gisteren een eerste glimp te zien van het eiland Spitsbergen. Door gaten in het dikke wolkendek zagen we hier en daar de eerste gletsjers en bergtoppen. Het laatste stukje voor de landing vlogen we door het groene Sveadal, met prachtig meanderende smeltwaterstromen en gelaagde berghellingen. En hier en daar de eerste tekenen van steenkoolwinning.

We hadden nog even tijd om in de hoofdstad Longyearbyen (2.000 inwoners) rond te kijken. Kleurrijke huisjes en lange rijen werkloze sneeuwscooters in de kale toendra, toch ook wel veel grauwe industriële troep. Vooral het Svalbard Museum was de moeite waard, met een schitterende tentoonstelling over de biologie, geologie en geschiedenis van Spitsbergen.

Het was een mooi gezicht, onze groep op de kade in de haven. Veel gloednieuwe blauwe pooljassen met het embleem van het Nederlands Polair Programma, veel vrolijke kennismakingen en begroetingen tussen oude bekenden. Mutsen, handschoenen, capuchons – want het miezerde en het was een graad of vijf.

Het schip lag even buiten de haven voor anker, dus met zodiacs – rubberen motorboten – werden we aan boord gebracht. Hut inrichten, en gauw naar de lezingenzaal voor een inleiding door expeditieleider Jan Belgers en SEES-voorman Maarten Loonen. Zwemvesten aan voor een reddings-‘drill’, tips voor wat te doen bij zeeziekte. In de wandelgangen kwamen de eerste verhalen al los: de drie Edgeøyagangers van 1968-1969 klopten elkaar op de schouder en haalden herinneringen op, wetenschappers deelden hun plannen en sterke verhalen.

[11:30] De zon is doorgebroken, we zien in de verte schitterende gletsjers die tot in zee reiken. De deining is verdwenen en iedereen is wonderbaarlijk genezen. Nu maken we ons klaar om aan land te gaan. Als we straks de Zuidkaap van Spitsbergen hebben gerond, gaan we aan land op een stukje strand waar nooit iemand komt. Met zodiacs gaan we onder vogelrotsen doorvaren. En later op de dag zullen groepjes wetenschappers met hun waarnemingen beginnen: een vogelgroep, een plantengroep en een meertjesgroep. Wetenschappers lopen energiek heen en weer met kaarten, opschrijfboekjes, verrekijkers, plannen. Ze hebben er zin in.

Reacties

 • 20 Aug 2015

  Om 11:13 plaatste Carla een reactie

  Ha Nienke, door je verhaal te lezen waan je je als lezer ook meteen daar!! Hier is het echter warmer en zonniger.
  Na(ast) het ongemak van onrustige magen nu op naar het echte werk.
  Geniet, ontdek, neem waar en laat je inspireren.
  Veel liefs en doe onze groeten aan bekenden.

  Reageer

 • 22 Aug 2015

  Om 09:17 plaatste Teun een reactie

  Dag lieve Nienke,
  Wat fijn om zo te kunnen volgen wat je allemaal meemaakt. Op straat in Vogelenzang worden we regelmatig aangesproken met de vraag hoe het daar gaat. De belangstelling is groot. We kijken uit naar je volgende post. Hier alles goed. Dikke knuffel van je mannen

  Reageer

 • 22 Aug 2015

  Om 15:59 plaatste Terry een reactie

  Ben benieuwd naar je volgende blog. Wat gaan ze doen, die wetenschappers?

  Reageer

 • 22 Aug 2015

  Om 19:48 plaatste Svalbard expedition sees walruses | Dear Kitty. Some blog een reactie

  […] from the blog of Dutch NOS TV about the big Dutch Arctic expedition. The expedition, after departure of the expedition ship from the Svalbard capital Longyearbyen, has meanwhile arrived on Edgeøya island in the Svalbard archipelago. Interview on 22 August 2015 […]

  Reageer

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond.