IJsbeer

25 Aug 2015
toegevoegd door

Ik keek vanuit onze hut door het raampje met een verrekijker – iets wat ik niet eerder had gedaan, het heeft weinig zin want het raampje is erg klein) naar een of andere suffe meeuw. Ineens verschijnen er drie zwemmende ijsberen in mijn vizier!! Een moeder met twee jongen. Op hetzelfde moment wordt het ook via de intercom omgeroepen en rennen we allemaal naar het dek. Daar zag ik ze nog net achter een ijsschots verdwijnen. Ze hadden geen behoefte aan pottekijkers, zo leek het. Andere passagiers zagen vanaf het achterdek nog een moeder met jong op een schots staan, maar die was heel ver weg.

Later die dag gingen we nog op zodiac cruise om het landschap vanaf het water te bekijken. We zijn heel dicht langs een gletsjer gevaren, zo dicht als het nog veilig is, 400 m. Naast de gletsjer waren morenen te zien. Dat zijn een soort kleine heuveltjes zand en kleine steentjes. Dit materiaal heeft de gletsjer meegesleept, maar ondertussen is dat deel van de gletsjer weggesmolten en blijft er dus een soort donker maanlandschap over. Ja, ook voor geologen is het hier een paradijsje.

Op een gegeven moment kregen we een oproep vanaf het schip dat ze verderop een ijsbeer hadden gespot. Dus alle 9 zodiacs gaan in de hoogste versnelling rechtsomkeert! En ja hoor, op het land loopt een reusachtig beest rustig te slenteren. Dit moet wel een mannetje zijn, gezien de grootte. Hun normale loopsnelheid is 10 km per uur. Nu snappen we waarom we ze echt niet tegen willen komen als we op het land lopen. Ze lopen ons er met gemak uit. Op een gegeven moment keek hij steeds onze richting op en begon hij zelfs te rennen. Dat was het teken voor ons om weg te gaan, terug naar het schip en de beer met rust te laten. Ocean Wide werkt met respect voor de natuur. Nu varen we weer in de mist maar we kunnen toch aan land, de eerste ploeg mag aan boord gaan van de zodiacs.

Reacties

 • 25 Aug 2015

  Om 09:42 plaatste Svalbard expedition, another wildlife update | Dear Kitty. Some blog een reactie

  […] Svalbard polar bears: here. […]

  Reageer

 • 26 Aug 2015

  Om 20:37 plaatste Peer Wertheim een reactie

  Beste Nienke,

  Dank je wel voor de leuke verhaaltjes. In een van jouw eerdere verhaaltjes vertel jij over de dikbekzeekoet. Is dat hetzelfde dier als de guillemot?
  Ik heb heel veel guillemots gezien en die zien eruit zoals jij vertelde.

  Groetjes, Peer

  Reageer

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond.