Zon onder zon op in 30 minuten

28 Aug 2015
toegevoegd door

We stonden gisterochtend klaar om in de zodiacs te gaan om aan land te gaan toen er een ijsbeer gespot werd op het land. En dan gaan we dus niet het land op. We hebben toen een zodiac cruise gemaakt wat ook heel leuk is. We zagen weer een kolonie walrussen en een ijsbeer! Deze ging liggen en bleef ons in de gaten houden tot we al lang weer op zee zaten. Heel apart. Maar of ‘tie nu bang was of hoopte een van ons als lunch te kunnen gebruiken weet ik niet. We hebben het maar niet uitgeprobeerd.

Gisternacht hebben we de zon zien ondergaan en staan wachten tot hij weer op zou komen, maar waarschijnlijk gebeurde dat achter de wolken want het duurde te lang voordat we hem weer zagen. Hij zou ongeveer na 30 minuten weer boven de horizon uit moeten komen. Hij ging die nacht voor het eerst sinds de zomer weer onder. Rond 23 september is er al weer een nacht van 12 uur, dus de dagen worden snel korter.

Gisteravond zijn we van het eiland Edgeoya de zee overgestoken naar het eiland Spitsbergen. Dat is eigenlijk het hoofdeiland en daar voer Wilem Barentsz ten noordwesten langs; daar zag hij spitse bergen, wat de naam opleverde. Het eiland Edgeoya heeft allemaal afgetopte bergen, dus dat geeft een heel andere aanblik.

De expeditie is bijna ten einde. Ik ben nu omgeven door onderzoekers die een pitch voorbereiden: een presentatie van 1 minuut over wat hun onderzoek was tijdens de expeditie.
Er zijn mooie resultaten bereikt: Zo heeft het IMAU succesvol een automatisch weerstation geplaatst op een gletsjer (maar dat hebben jullie vast al bij de NOS gezien); hebben de vegetatiekundigen geconstateerd dat er in vergelijking met 1968 grote veranderingen hebben plaatsgevonden in de begroeiing en is Imares al druk met het doen van toxiciteitstesten op klein grut dat ze hier in het water hebben gevangen. Zo kunnen ze bepalen hoe gevoelig deze kleine organismen zijn voor bijvoorbeeld olie.

We hebben inmiddels (28 aug) een hele vruchtbare bijeenkomst gehad bij de Unis in Longyearbyen (de universiteit daar). Minister Koenders van Buitenlandse Zaken kwam langs; je kunt op de foto zien dat de NWO-jas hem goed staat. Verder presentaties gehad van Noorse onderzoekers, Ramsey Nasr, Stientje van Veldhoven en een aantal pitches van de SEES-onderzoekers.

Koenders

Reacties

 • 28 Aug 2015

  Om 16:59 plaatste ans spijker een reactie

  Dag Nienke,
  Heel erg hartelijk dank voor je verhaal.
  Elise was mee en op deze wijze kon ik haar avonturen volgen. je schrijft erg beeldend en daardoor zag ik a.h.w. alles voor me.
  Goede thuisreis.
  Ans.

  Reageer

  • 29 Aug 2015

   Om 10:46 plaatste Nienke een reactie

   Beste Ans, Hartelijk dank! Voor deze blogbijdrage hierboven gaat de eer naar Liesbeth Noor — die blogde ook voor NWO! We zijn inmiddels allemaal weer veilig van boord. Hartelijke groet!
   Nienke

   Reageer

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond.