Overal ijs

17 Nov 2015
toegevoegd door

De herfst is begonnen in Nederland dus is het tijd voor de poolonderzoekers om richting het warme zuiden te vertrekken. Warm is in dit geval relatief want terwijl ik dit schrijf sneeuwt en waait het buiten behoorlijk hard.
Sinds een week zijn we aan het varen op het onderzoeksschip de James Clark Ross vanaf de Falklands richting de South Orkney eilanden. De route gaat door de Drake Passage. Die staat als een van de stormachtigste wateren ter wereld maar we hebben geluk gehad deze keer. Onderweg zijn we begroet door vele stormvogels en albatrossen wat een mooie afleiding is van het monotone leven aan boord van een schip als passagier.

img_9238
Stormvogels op de open zee

We hebben bijna ons doel, het eiland Signy, bereikt maar zijn sinds de afgelopen 24 uur omringd door dik zeeijs. Het kleine eiland Signy ligt tussen Zuid Georgië en de top van het Antarctische Schiereiland. Het wordt ons nieuwe huis voor de komende weken.

Signy
Het afgelegen eiland Signy

De British Antarctic Survey heeft al zo’n 70 jaar een klein onderzoeksstation op Signy. Er wordt onderzoek gedaan naar de verschillende pinguïns die hier broeden. Verder is het een uitstekende onderzoekslocatie voor ecologen, zoals ik, die geïnteresseerd zijn in de interactie tussen planten en dieren, omdat er daarvan slechts een beperkt aantal voorhanden is. De komende weken ga ik onderzoeken hoe de beschikbaarheid van nutriënten de gemeenschap van bacteriën, nematoden en insecten beinvloedt. Ik werk samen met de pinguïn biologen omdat pinguïns veel op het land poepen. Grote pinguïn kolonies vormen zo een grote bron van stikstof.

IMG_9551
De James Clark Ross in de nacht op zoek naar een opening in het pakijs rond het eiland Signy

Maar goed, voorlopig vaart de James Clark Ross nog stapvoets door het omringende ijs en worden we gade geslagen door pinguïns en een enkele zeeolifant die zich uitermate goed blijken te vermaken tussen al het sneeuw en ijs. Signy is nog slechts een paar kilometer van ons verwijderd maar we kunnen er niks van zien door de dichte mist en sneeuw die gestaag valt.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond.