Naar Rothera, eerste indrukken van een Wageningse student

06 Jan 2016
toegevoegd door

Op 10 januari 2016 ben ik alweer een maand van huis. Gedurende deze periode heb ik de reis van mijn leven gemaakt. Als master student heb ik de mogelijkheid gekregen om mee te gaan met een onderzoek naar Antarctica, een van de weinige plekken waar de natuur nog ongerept is en de mensheid zijn stempel gematigd drukt. Voor mij was de keuze snel gemaakt toen ik gevraagd werd, al moest ik hiervoor het een en ander verschuiven in mijn planning. Dus na 3 maanden gewerkt te hebben aan mijn thesis, maakte ik de switch om te assisteren in een onderzoek aan de andere kant van de wereld.

Rothera aankomst
Aankomst op Rothera, Antarctica

Het doel van het onderzoek, genaamd fluxpops, is de quantificatie van stabiele chemische stoffen die accumuleren in het milieu. Dit doe ik in samenwerking met Artem Krasnobajev, de PhD-student die aan het onderwerp werkt, en met Nico van den Brink, begeleider van het gehele project.

Krasnobajev Faber vdBrink
Artem Krasnobajev, Melvin Faber en Nico van den Brink

Mijn eerste trans-Atlantische vlucht naar Chili was indrukwekkend, vooral vanwege het Andes gebergte waar we overheen vlogen. Na een dag in Santiago vertrokken we met een relatief korte vlucht naar de Falkland Eilanden. Op deze dunbevolkte eilanden, waar schapen in overtal zijn, hebben we 5 dagen genoten van het heerlijke weer en de natuur. Aangezien een auto huren bijna onmogelijk is, hebben we veel “gehiked” over het eiland waar we menig mijnenveld tegenkwamen uit de oorlog van 1982. Hier hebben we ook de eerste pinguïns gespot! Vervolgens werden we op 16 december opgepikt door het onderzoeksschip de James Clark Ross (JCR) voor de overtocht naar Rothera.

Op het schip hebben we bijna 2 weken geleefd maar dit maakte de reis tot een overweldigende ervaring. Naast de tientallen pinguïns en enkele zeehonden en walvissen die we konden spotten, heb ik de mogelijkheid gehad om zowel Signy als Monroe Island te bezoeken. Op Signy hebben we o.a. de VU-onderzoekers Stef Bokhorst en Inge de Vries opgepikt.

Signy Bokhorst
Stef Bokhorst leidt rond op Signy eiland

Op Monroe Island mocht ik helpen om goederen af te zetten, vlakbij een grote keelband pinguïn kolonie, het meest indrukwekkende wat ik tot nu toe heb gezien. Honderden pinguïns die nog aan het broeden waren, heel spectaculair.

Keelband pinguin
Keelband pinguin kolonie op Monroe eiland

Afgelopen week kwamen we dan eindelijk aan in Antarctica. We gaan hier de aanwezigheid van microverontreinigingen in het water onderzoeken. Aangezien de te onderzoeken stoffen slecht degraderen in het milieu, kan een ophoping negatieve gevolgen hebben voor de organismen. Ik kijk ontzettend uit naar het onderzoek en hopelijk gaan we in een dezer dagen het water op om de eerste monsters te nemen. Zoals bij elk onderzoek moeten we nu nog de laatste bottlenecks oplossen. Maar het proces gaat gestaag door dus binnenkort een update over het leven en het onderzoek hier!

Reacties

  • 12 Jan 2016

    Om 16:08 plaatste John een reactie

    Goed bezig Melvin! Jij hebt tenminste wel echt winter! 🙂

    Reageer

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond.