Watermonsters

25 Jan 2016
toegevoegd door

23 januari 2016, ik ben vandaag precies 4 weken op de Antarctische plaat. Inmiddels ben ik gewend aan het leven hier. Er zijn veel dingen anders dan in Nederland maar toch is het hier goed vertoeven. Het station is klein, net als de slaapkamers- 15m2 voor in principe 4 personen-, maar dat was te verwachten. De andere faciliteiten zijn echter prima in orde.

In Rothera leven we in een kleine gemeenschap, op het moment ongeveer 100 mensen. De meeste mensen zijn vaker in Antarctica geweest en zijn ook van plan om terug te komen. Eén van de koks is hier nu voor de zevende keer. Een ander verblijft in Rothera voor 24 maanden achter elkaar. Uiteindelijk blijven er ongeveer 20 mensen over die hier ook gedurende de winter blijven. Als je met de mensen hier praat, merk je dat Antarctica ze gegrepen heeft en het een onderdeel van hun leven is. Het is hun passie en het is indrukwekkend om met ze te praten over hun werk.

Helaas is het avontuur voor projectleider Nico van den Brink alweer voorbij. Nico is vorige dinsdag vertrokken en Artem & ik zijn overgebleven om het project uit te voeren. We zijn nu een paar keer het water op gegaan om monsters te nemen. Echter de natuur werkt ons soms tegen.

Kapitein
Als kapitein ben ik verantwoordelijk voor de boot, onze veiligheid en communicatie met Rothera

Het opkomende zee-ijs heeft er meerdere malen voor gezorgd dat we vroegtijdig terug naar de werf moesten. Het liefst willen we 5 tot 7 uur op het water doorbrengen per monster omdat de gezochte stoffen in lage concentraties voorkomen. We hebben daarom een grote hoeveelheid water nodig om ze aan te tonen. Maar veiligheid is prioriteit nummer 1 en dit betekent dat we niet altijd het water op kunnen of dat we vroegtijdig terug moeten. Vandaag konden we helaas ook niet het water op.

box met pomp
De metalen box waarin de pomp zit. Dit was een goede dag aangezien er geen zee-ijs in de buurt is

Normaal werken we ook op zaterdagen maar vandaag had ik corvee. Dit betekent de hele dag helpen met de afwas, aangezien er 4 grote eetmomenten zijn, en verschillende schoonmaakklusjes uitvoeren. Ook het Amerikaanse onderzoeksschip ‘Gould’ is aangemeerd bij ons station. De onderzoekers van het schip brengen hier een dag door en een deel van onze mensen, waaronder Artem, is een dag mee op een onderzoekstrip. Het komt wel vaker voor dat er opeens nieuwe mensen rondlopen op het station. Zij zijn dan teruggekomen van veldwerk of nieuw aangevlogen vanuit Chili. Echter vandaag zijn het er 25 dus een hoop nieuwe mensen om te leren kennen. Als het schip morgenochtend vertrokken is, wordt alles weer normaal en kunnen we ons weer richten op het eigen onderzoek. Hopelijk wordt het een week met goed weer en weinig zee-ijs zodat we vaak het water op kunnen!

Snowboard

In Nederland beoefen ik verschillende sporten en dat is hier ook prima mogelijk. Er is een fitnesszaal met de benodigde apparatuur, je kan op de landingsbaan hardlopen zolang er geen vliegverkeer is en elke week wordt er gevoetbald voor de hangar. Het allerbeste is de wintersport. Buiten werktijd om kan je vrijuit ski’s of een snowboard pakken om je te vermaken. Ondanks dat de sneeuw niet altijd geschikt is, heb ik hier nu 3 keer gesnowboard en 1 keer geskied. Snowboarden had ik nog nooit gedaan maar door de beschikbaarheid van het materiaal was het natuurlijk de ideale plek om te proberen. En wie kan er nou zeggen dat hij/zij heeft gesnowboard in Antarctica?

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond.