Vervuiling meten

16 Feb 2016
toegevoegd door

Afgelopen weken waren het roerige tijden in Rothera. Slecht weer zorgde ervoor dat het veldwerk van menig project vertraging op liep, inclusief ons onderzoek. Slecht zicht, harde windstoten en hoge golven beletten ons meermaals het water op te gaan. Natuurlijk zorgt dit voor frustraties maar daarnaast creëert het ook weer het besef van waar we zijn; het is en blijft Antarctica. Gelukkig sloeg het weer volledig om afgelopen week. Een reeks van windstille, zonnige dagen volgden en daarvan hebben we geprofiteerd!

Lagoon
Zonsondergang in Antarctica, met op de voorgrond Ryder Bay en Lagoon Island

Dit seizoen zoeken we POP’s (Persistent Organic Pollutants) in Ryder Bay, een baai gelegen naast Rothera. Hiervoor gebruiken we een pomp die uit 3 systemen bestaat. Deze systemen werken afzonderlijk van elkaar en kunnen daardoor op verschillende dieptes monsters nemen. Elk systeem werkt als volgt:

Aan het begin van elke slang zit een zeef die de pomp behoedt voor grove deeltjes die de pomp kunnen blokkeren. Nadat het water door de zeef omhoog gepompt wordt, gaat het door 2 filters die de POPs opvangen die gebonden zijn aan vaste stof. Op het moment is er een bloei van algen in Ryder Bay, wat resulteert in mooi groen gekleurde filters aan het eind van elke dag.
Nadat het water door deze filters gezogen is, wordt het water door middel van slangen naar metalen kolommen geleid. In deze kolommen zit een actieve stof die de in water opgeloste POP’s bindt. Nadat het water door de kolommen is getransporteerd, gaat het weer terug naar zee.

Waterpomp
De witte overkappingen omsluiten de filters van de pomp, links erva de metalen kolommen, op de voorgrond de generator en slangen.

De filters en actieve stof worden verzameld en opgeslagen. Hiermee verzamelen we dus zowel de gebonden als opgeloste microverontreinigingen en kunnen we de totale hoeveelheid van POPs in de waterkolom bepalen. Op dit moment weten we dus nog niet wat de concentraties van de verontreinigingen zijn maar in Nederland zal uit verschillende extractiemethoden moeten blijken om hoeveel POP’s het gaat.

Naast het eigen onderzoek heb ik ook geholpen bij andere projecten, bijvoorbeeld watermonsters verzamelen voor een ander Nederlands PhD-project. Dat bestudeert de effecten van klimaatverandering op primaire productie. Daarnaast ben ik meegeweest op een vliegtuigvlucht om veldwerk te ondersteunen. We brachten goederen naar de Larsen Ice Shelf, een gebied dat bekend staat om zijn snel-smeltende karakter. Dit was voor mij de ideale mogelijkheid om Antarctica vanuit de lucht te zien en daarbij ook nog een bijdrage te leveren aan het onderzoek hier. Vanuit de lucht kreeg ik een totaal ander perspectief van Antarctica: het laat zien hoe immens groot Antarctica is, hoe ongerept en mooi. Tijdens het bezoek heb ik een goede indruk gekregen van de faciliteiten en het leven buiten onze basis. We hebben het in Rothera erg luxe vergeleken met de veldlocaties, een beeld dat ik niet snel vergeet.

Larsen veldwerk
De veldwerklocatie op de Larsen Ice shelf. De piramidevormige tenten vormen onze accommodatie, gebruikelijke voorzieningen zoals stromend water zijn niet beschikbaar.

Gelukkig heb ik nog 2.5 week om meer onvergetelijke herinneringen op te doen in Antarctica. Hopelijk blijft het weer gunstig zodat we nog vaak eropuit kunnen en we zoveel mogelijk tijd buiten kunnen besteden, dan is het namelijk altijd genieten!

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond.